En grundstamme er den del af en plante, der danner rodsystemet, og den bruges ofte til podning. Kopulation og okulation er formeringteknikker, hvor grundstammen fra en plante sammenføjes med skuddet (ofte en stængel eller gren eller bladøje) fra en anden plante. Grundstammen danner rodsystemet, mens den podede plante (kaldet ædelris) bidrager med den øverste del, som inkluderer stænglen, grenene og de frugtbare dele.
Grundstammer bruges ofte i dyrkningen af frugttræer som æbler, pærer blommer ok kirsebær. Grundstammen kan påvirke plantens vækstmønster, sygdomsresistens og generelle hårdførhed, mens ædelriset bestemmer den type frugt, træet vil bære. Grundstammer kan også vælges ud fra deres evne til at trives i specifikke jordforhold eller klimaforhold.
For eksempel, i æbletræer vælges grundstammer ofte for at kontrollere træets størrelse (dværggrundstammer kan gøre træerne mindre og lettere at høste), for at øge sygdomsresistensen, eller for at forbedre træets tilpasningsevne til forskellige jordtyper.
|